TomasBosak26

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Studená vojna pokračuje

 

Minulý týždeň hýbal svetom súdny proces v Rusku s členkami skupiny Pussy Riot. Mladé dievčatá dostali za svoj výstup v pravoslávnom kostole 2 roky natvrdo (podotýkam, že u nás by sa to riešilo nanajvýš blokovou pokutou), ruský prezident opäť umlčal akúkoľvek kritiku na domácej pôde. A čo na to okolitý svet? Pár vyhlásení predstaviteľov západných veľmocí ako odsudzujú nedemokratické spôsoby súdnictva v Rusku a prešiel týždeň a na skupinu Pussy Riot si už nikto nespomenie. Veľkému Vladimírovi to opäť prešlo. Veď kto by sa ďalej obúval do kritiky Ruska, keď je potrebné získať ho pre riešenie situácie v Sýrii, vysvetliť mu, že americký obranný raketový systém v Európe nie je namierený proti nemu. Situáciu sa opakuje neustále dookola už niekoľko rokov.

Putin je šikovný politik, prezentuje sa moderne, veselo, so šarmom, ale zároveň razantne, v skutočnosti ale ide o starú ruskú školu len v modernom vydaní. Je si dobre vedomý akú cenu má Rusko vo svete a zároveň si dobre uvedomuje, že studená vojna len v obmenenej podobe stále vo svete existuje. Blok Európska únia a USA na jednej strane a Rusko a Čína na druhej strane sú toho jasným dôkazom. Putin si výmenou s Medvedovom zabezpečil, aby všetko prebehlo v súlade s ústavou, medzitým stihla ruská duma predlžiť volebné funkčné obdobie prezidenta a teraz je Putin opäť prezidentom, ale on nikdy neodišiel. Medvedev bol len úbohou bábkou, ako v akčnom americkom filme, Putin je prezidentom Ruska nepretržite. Len ťažko odhadovať, čo vymyslí, keď bude končiť ďalšie volebné obdobie.  Forma s akou potláča opozíciu vo svojej krajine sa v mnohom podobá sovietskym predchodcom. Aj Stalin vystupoval ako umiernený, že má pochopenie pre oponentov a v tichosti rozkázal súdom, aby popravili všetkým oponentov. Teraz sa síce v Rusku nezabíja, ale spôsob odsúdenia oponentov je aj teraz podobný na príklade skupiny Pussy Riot. Síce ide čo do významu o zanedbateľný protest, nijako neškodiaci Putinovi, ak by to ale nechal tak, pustili by sa ďalší a ďalší do podobných nevinných protestov. Na verejnosti sa prihováral za zhovievavosť súdov, trest ale je aj tak neprimerane vysoký a bolo o ňom rozhodnuté už na začiatku.

Smutné je, že Európska únia a podobne aj USA sa skrývajú za demokraciu, ale absolútne niesú schopní čokoľvek spraviť s demokraciou v Rusku a sú si toho dobre vedomí. Potrebujú Rusko vo svete, potrebujú jeho pomoc, jeho suroviny, ropu a dobre to vie aj Putin, ktorý sa len usmieva nad slabosťou západných krajín. Pussy Riot niesú posledným prípadom, možno očakávať ďalšie rebelujúce skupiny občanov a ďalšie zatýkanie a ďalšie suché reči európskych politikov. Treba len dúfať, že Vladimír „Hrozný“ Putin bude naďalej taký zhovievavý a láskavý.


Spravodajstvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014